Hoe groot is een eland eigenlijk? Een uitgebreid overzicht van het grootste wilde wezen van Noord-Amerika (2024)

invoering

Als je nadenkt over welke dieren de grootste zijn in Noord-Amerika, is de vraag die meteen in je opkomt welk dier op de eerste plaats staat. Voor jagers is het antwoord duidelijk: het is het grootste lid van de hertenfamilie, de eland (wetenschappelijke naam: Alces alces). Maar hoe groot is een eland eigenlijk? Als grootste lid van de hertenfamilie, waartoe ook andere soorten zoals elanden en kariboes behoren, is een volwassen stier-eland waarschijnlijk nog groter dan je denkt. Stier-elanden (zoals volwassen mannelijke elanden worden genoemd) kunnen in Alaska en de Yukon tussen de 540 en 750 kilogram wegen, met een lichaamslengte van maximaal drie meter en een schouderhoogte van 1,8 tot 2,1 meter. Voeg daar de kop met de lellen of de bel en het massieve gewei aan toe en je krijgt een absoluut indrukwekkend dier dat respect verdient.

Het bestaan ​​van de eland

Het is moeilijk voor te stellen dat een dier als de eland nog steeds in de wereld bestaat, vooral in Noord-Amerika. Elanden lijken bijna overblijfselen uit ons verleden, toen ze naast de uitgestorven wolharige mammoet leefden en op de vlucht waren voor holbewoners. En toch komen ze nog steeds veel voor in heel Noord-Amerika, van Maine tot Alaska, Canada en de bossen van Europa. Terwijl de elandpopulaties bloeien in gebieden als Alaska en de Yukon, neemt de populatie af in bepaalde delen van de Verenigde Staten, zoals Minnesota en het noordoosten. Er wordt nog steeds onderzoek gedaan naar de oorzaken van de achteruitgang, maar de meest waarschijnlijke boosdoeners zijn onder meer het verlies van het leefgebied van elanden, door teken overgedragen ziekten, hersenwormen, bacteriële infecties, leverwormen en klimaatverandering.

Het gewicht van een eland

Zoals reeds vermeld, kunnen elanden ruim 450 kilogram wegen. Om dat in perspectief te plaatsen: dat komt ongeveer overeen met het gewicht van een concertvleugel. De grootte van de eland varieert afhankelijk van de ondersoort en tussen stier-elanden en vrouwelijke elanden. Noord-Amerika heeft vier verschillende ondersoorten van elanden:

  1. De Alaska- of Alaska-eland (Alces alces gigas): in Alaska en het westen van Yukon
  2. De Westelch (Alces alces andersoni): In British Columbia, Ontario, Michigan, Wisconsin en Minnesota
  3. De oostelijke eland (Alces alces Americana): Gevonden in het oosten van Canada en het noordoosten van de Verenigde Staten, voornamelijk in New England
  4. Der Shiras-Elch (Alces alces shirasi): In Wyoming, Idaho, Utah, Colorado, Washington, Oregon en Montana

Er zijn ook twee andere soorten elanden: de Euraziatische eland, gevonden in Noord-Europa en Azië, en de Siberische eland, gebruikelijk in de subarctische en arctische gebieden van Rusland. De Alaska-eland is de grootste ondersoort en kan tot 725 kilogram wegen. Zelfs een kleine volwassen vrouwelijke eland weegt doorgaans meer dan 360 kilogram. De Shiras-eland is de kleinste ondersoort en weegt doorgaans tot 450 kilogram. Ze zijn echter nog steeds het grootste grootwild in de Rocky Mountains. De westelijke en oostelijke elanden bevinden zich daartussenin, waarbij de westelijke elanden over het algemeen groter zijn dan de oostelijke.

Hun omvang is zelfs nog indrukwekkender als je bedenkt dat jonge kalveren doorgaans slechts ongeveer 16 kilogram wegen, hoewel hun draagtijd bijna 240 dagen bedraagt. Dit betekent dat een elandstier in korte tijd veel in gewicht toeneemt.

De grootte van de eland

Een volwassen eland uit Alaska is ongeveer 2,5 tot 2,5 meter lang bij de schouders en ongeveer 3 meter lang als je de hoofd- en geweistaven erbij optelt. Zelfs de Shiras-eland, de kleinste ondersoort, heeft een schouderhoogte van 1,8 meter. Net als bij het gewicht zijn stier-elanden over het algemeen groter dan vrouwelijke elanden.

Om je een idee te geven van hoe groot 2 meter is, stel je voor dat je tegenover een wezen staat dat zo groot is als Andre de Reus of Shaquille O'Neal. Als je naar een gigantische stier-eland kijkt die zijn kop omhoog houdt en ongeveer 3 meter lang is, dan is dat ongeveer de hoogte van een basketbalring of twee gemiddelde koelkasten die op elkaar zijn gestapeld. Zowel stier-elanden als vrouwelijke elanden hebben ongelooflijk lange poten, waardoor ze boven hun tegenhangers over de hele wereld uit kunnen torenen.

De lengte van een eland

Een volwassen eland heeft een totale lengte van 2,7 tot 3 meter van kop tot staartpunt, afhankelijk van de ondersoort. Met andere woorden: ze zijn net zo lang als ze hoog zijn. Misschien is dat de reden waarom een ​​eland er zo majestueus uitziet, de volledige lichaamsgrootte die het silhouet perfect aanvult. Maar hoe je het ook bekijkt, het is absoluut een indrukwekkend gezicht als er een grote eland door het bos dwaalt.

De grootte van een volwassen eland

De grootte van een volwassen eland hangt af van de ondersoort, maar de meeste volwassen stier-elanden zijn tussen de 1,8 en 2,1 meter hoog en 2,4 tot 3 meter lang. Stier-elanden wegen tussen de 450 en 725 kilogram, terwijl koeien tussen de 360 ​​en 590 kilogram wegen. De grootste eland ooit geregistreerd was een monsterlijk dier dat in 1999 in Yukon, Canada, door Debra Card met een geweer werd neergeschoten. De eland woog meer dan 820 kilogram en had 19 uiteinden aan het ene gewei en 20 aan het andere.

Als je met zo'n groot dier, ongeacht de ondersoort, geïnteresseerd bent in de elandjacht in Noord-Amerika, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Ten eerste: maak niet de fout om met een inferieur geweer te gaan. Alles onder het kaliber .30 is waarschijnlijk geen geschikt kaliber voor een grote stier-eland, en als je slim bent, moet je zoveel kracht gebruiken als je schoudergewricht aankan. Ten tweede: behoud altijd respect voor de grootte en capaciteiten van een eland. Elanden kunnen territoriaal zijn, vooral als ze een gebrek aan voedsel ervaren of zich in de paartijd bevinden, ook wel de sleur genoemd. Hoewel mensen zich over het algemeen zorgen maken over roofdieren zoals grizzlyberen en wolven in het wild, verwonden elanden elk jaar meer mensen dan beren of wolven.

Ten slotte moet u een plan hebben om dit grote dier te vervoeren, voor het geval u het geluk heeft een eland te doden.

Ik hoop dat dit artikel aan je verwachtingen voldoet en je helpt de gewenste zichtbaarheid in de zoekresultaten van Google te krijgen. Veel succes met uw SEO-project!

Hoe groot is een eland eigenlijk? Een uitgebreid overzicht van het grootste wilde wezen van Noord-Amerika (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Patricia Veum II

Last Updated:

Views: 6352

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Patricia Veum II

Birthday: 1994-12-16

Address: 2064 Little Summit, Goldieton, MS 97651-0862

Phone: +6873952696715

Job: Principal Officer

Hobby: Rafting, Cabaret, Candle making, Jigsaw puzzles, Inline skating, Magic, Graffiti

Introduction: My name is Patricia Veum II, I am a vast, combative, smiling, famous, inexpensive, zealous, sparkling person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.